25. godina specijalne jedinice Ban Koprivnica

Svečano obilježeno 25. godina specijalne jedinice Ban i županijske policijske kapelanije, general Markač: Ovo je primjer da nismo zaboravili ljude i događaje iz Domovinskog rata

 

Prigodnom svečanošću obilježena je 25. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije Ban,Policijske uprave koprivničko-križevačke, kao i dan Policijske kapelanije ‘Sveti Marko Križevčanin’.

Obilježavanje je počelo Svetom misom u crkvi Svetog Nikole u Koprivnici, a potom su položeni vijenac i upaljeni lampioni kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, na Florijanskom trgu u Koprivnici.

Svečanosti koja je održana u Štaglju nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, obitelji poginulih i preminulih branitelja, predstavnici političkog života, načelnici Policijskih uprava…

– Specijalna jedinica policije je dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, osvajajući teritorije koji su bili zauzeti. I ovo obilježavanje je na neki način zahvala svima koji su obavljali odgovorno svoje zadaće. Tu je i policijska kapelanija koja djeluje već 10-ak godina u našoj županiji i doprinosi duhovnom jačanju svih zaposlenika, daje snagu i moć da mogu obavljati odgovoran, ali i naporan posao – kazao je Vjekoslav Štimac, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

 

Ratni zapovjednik jedinice Ivica Jurenec podsjetio je nazočne da je jedinica dobila naziv u spomen na poginulog pripadnika Dražena Baničeka te upoznao s jedinicom, njezinim ratnim putem i značajnim događajima.

– Od 1993. godine do kraja rata, jedinica je sudjelovala 30-ak puta u vojno-redarstvenim akcijama i operacijama. Jedinica je 2013. odlikovana ratnim odlikovanjem Reda Nikola Šubić Zrinski – kazao je I. Jurenec, nekadašnji ratni zapovjednik spomenute specijalne jedinice.

Prisutne je pozdravio i Darko Sobota, dožupan Koprivničko-križevačke županije koji je u svojem govoru istaknuo dobru suradnju s podravsko-prigorskim braniteljskim udrugama.

 

– Posebice nas veseli i dugogodišnja pomoć svim udrugama i moja poruka je da možete računati na nas u budućnosti, u novom proračunu. Naš rad i trud se ipak prepoznaje na zadovoljstvo onih kojih danas nema s nama, ali i na zadovoljstvo svih mještana u županiji – kazao je dožupan Sobota.

Kao izaslanik predsjednika Sabora, ali i premijera Plenkovića stigao je saborski zastupnik Damir Felak (HDZ).

 

– Ovakve godišnjice služe da se prisjetimo svega onoga što se učinilo tada, da se prisjetimo naših branitelja koji su dali obol, neki i živote da obrane domovinu. Policija je onda bila jezgra iz koje nastala vojska. U ovo mirno doba, policija čini da država funkcionira onako kako treba. Dobro opremljena policija i dobro naoružana vojska znače naš mir. Oko nas vidimo svaki dan da je takvo okruženje da moramo ih imati sve dobro opremljene – istaknuo je Felak.

Važno je istaknuti i generala pukovnika Mladena Markača, koji je došao kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Moram reći da znamo da obitelji najviše trpe i pate. Mi tu možemo iskreno reći hvala vam, mi smo tu da bi nakratko s vama podijelili tugu i bol. To moramo reći za svih 762 policajca koji su poginuli braneći svoju domovinu, a tu je i 28 nestalih. Današnje okupljanje je primjer da nismo zaboravili ljude i događaje iz Domovinskog rata. To ni ne smijemo učiniti jer bi to značilo da smo zaboravili u kakvim smo povijesnim uvjetima stvarali našu domovinu. Pozdravljam posebno oca biskupa Jezerinca. Bili ste s nama u najtežim trenutcima, davali ste nam moralnu potporu i to vam nikad ne smijemo zaboraviti – kazao je u svojem emotivnom govoru Markač.

Prisutan je bio i Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice sa zamjenicom Ksenijom Ostriž, kao i izaslanici Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih.