‘Nitko mi ne može zabraniti da odem odati čast grbu HOS-a’

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi organizira konferenciju za novinare

“Zajedno u ratu, zajedno u miru”

 

Da li nama treba da nakon ove pandemije, u 2020. godini, govorimo o ustašama i partizanima? Sigurno ne. Niti smo mi tu temu načeli niti smo ju htjeli. Da kažem iskreno, onako patetično pomislim sam u sebi, da mi je nekad dosta više i branitelja. Dajte nas ostavite više da živimo svoj život. Pitanje je kakvo će nam biti gospodarstvo nakon ove krize i rasprave o ustašama i partizanima treba ostaviti po strani poručio je u ponedjeljak Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu RH.
Osvrnuo se na događanja u Jasenovcu i Okučanima i poručio kako oni u Okučanima nisu provocirali nego su samo odgovorili predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog izjave u Jasenovcu da HOS-ovu ploču s pozdravom ‘Za dom spremni’ treba baciti.

– Ne netko, nego predsjednik države, iskompromitira 28 godina pomirdbe, ne ustaša i partizana, nego djece ustaša i partizana. Njegovu izjavu ja ni u mislima ne mogu spomenuti. On govori da nešto treba baciti, govori o ploči, to je spomen ploča poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, legalne, legitimne postrojbe Oružanih snaga. Mi dajemo onda reakciju i upućujemo prema Saboru da pkrene odgovornost da je to nedopustivo. Nakon toga, što se dogodilo? Provokacija. Ne – to je odgovor. Odgovor jer je naša dužnost braniti poginule branitelje – rekao je dodavši kako je predsjednik Zoran Milanović 11 poginulih, čija imena su na ploči koja je bila u Jasenovcu, pokopao treći put.

– Pokopani su prvi put kad su poginuli. Drugi put kad se spomen ploča maknula i treći put sa njegovom izjavom da to treba baciti – rekao je.
Što se tiče majici sa znakovljem HOS-a koje su nosili u Okučanima, a zbog čega je Milanović s obilježavanja operacije Bljesak otišao, istaknuo je kako to nisu majice HOS-a.
– Na toj majici je bio znak Zbora udruga veterana, Udruge specijalne policije i bila je hrvatska zastava. legitimno i legalno znakovlje koje je odobrilo Ministarstvo uprave i nigdje u zakonu ne piše da su zabranjeni. Da smo mi izuzeli pozdrav Za dom spremni, bez insignije znaka HOS-a, onda bi nas trebalo privesti, prekršajno goniti i zatvoriti – poručio je.
Naglasio je kako bi on osobno, da vidi na bilo kojem obilježavanju da se prelazi granica znakovlja, diže ruku i viče ‘Za dom spremni’ to osudio i to očekuje od svih braniteljskih udruga.
– Ja s tim problema nemam, ali mi anblem HOS-a u ovome obliku ne damo. Ako netko misli da to treba zabraniti, neka mijenja zakone – poručio je.

Komentirao je i medijske napise, na koje se referirao i Milanović, o procesu koji se vodio protiv njega za ratni zločin. 

– Ja se s time ne ponosim, ali se i ne sramim. Ja to ne krijem, proveo sam šest i pol mjeseci u pritvoru, imao sam 5 glavnih rasparava, od toga su četiri bile oslobađajuće, jedna osuđujuća i na kraju pravomoćno oslobađajuća presuda – rekao je Maras dodavši kako on ima nultu stopu prema zločinima bez obzira s koje strane dolazili.

Neke udruge su najavile da neće dolaziti na obljetnice na kojima će biiti predsjednik Milanović, no Maras poručuje da to nije dobra poruka.

– Ljude koji su za njega glasali, treba poštovati. Upravo su se branitelji borili za demokraciju, da svatko može birati i biti biran – rekao je.

Unatoč ovim nesuglasicama ipak je pohvalio Milanovićevu inicijativu za četničke spomenike. 

– Za tu inicijativu ima punu podršku – poručio je Maras dodavši kako nesuglasice i neslaganja treba rješavati razgovorom.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić zahvalio je Marasu i Krešimiru Maretiću, predsjedniku Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi što su stali u obranu branitelja HOS-a i svih branitelja.

– Danas je na redu HOS, sutra HVO, preksutra policija… Na provokaciju u Jasenovcu i teške, neodmjerene, sramotne riječi predsjednika Milanovića da bi ploču HOS-a trebalo negdje baciti, vjerojatno po njemu u smeće, vaša rekacija u Okučanima je bila opravdana ivrijedna divljenja  – rekao je Barišić dodavši kako se on nije došao nikome pravdati.