Specijalna policija i danas čuva mir

U povodu obilježavanja 27 godina postojanja Specijalne jedinice policije “Orao” u petak je u Osijeku boravio general-pukovnik Mladen Markač, ratni zapovjednik specijalne policije.

U pozdravnom govoru, ujedno kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Markač je podsjetio da su hrvatski policajci, u lipnju 1990. ustrojeni kao Hrvatsko redarstvo, bili prvi koji su na svojim odorama pronijeli hrvatsko obilježje te da su specijalne jedinice policije ustrojene prije ijedne postrojbe hrvatske vojske.

– Specijalna policija jedna je od najpostojanijih postrojbi u našoj novoj povijesti. Ona i danas čuva mir i sigurnost, ali i predstavlja moć Republike Hrvatske – rekao je Markač.

U petak je cijelo poslijepodne posvećeno obilježavanju godišnjice osnutka SJP “Orao”, prvo su položeni vijenci ispred spomen-obilježja PU osječko-baranjske, a potom je služena i sveta misa u crkvi sv. Ane u Tenji. I središnji je skup održan u Tenji, u Hrvatskom domu, kojemu je nazočio i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka. Podsjetio je kako je postrojba u svome osnutku imala 120 pripadnika, a da je kroz nju ukupno prošlo 950 specijalnih policajaca. Devetnaestorica njih su poginula. Obilježavanju su nazočili i izaslanici ministara unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Predstavljena je i monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990-1996. D.Kuštro

LEAVE A REPLY